Pigmentafwijkingen

Pigmentafwijkingen zijn veranderingen in de huid die te maken hebben met de pigmentcel in de huid. Een pigmentcel wordt ook wel een melanocyt genoemd. Als dit pigment of melanine anders dan normaal verdeeld is in de huid, is dit te zien aan een donkere of lichte verkleuring van de normale huidskleur. Als de huid donkerder verkleurd is noemen we dit “hyperpigmentatie”. Een lichte plek noemen we ‘’hypopigmentatie”. Wanneer de pigmentcellen geheel ontbreken noemen we het ‘’depigmentatie’’.

Vitiligo, hyper – en hypopigmentatie, post inflammatoire hyper- en hypopigmentatie, melasma/ chloasma gravidarum  (zwangerschapsmasker), pityriasis alba en pityriasis versicolor zijn allen voorbeelden van pigmentafwijkingen. Er zijn voor vele pigmentafwijkingen verschillende behandelingen mogelijk zoals bijvoorbeeld een chemische peeling, microdermabrasie en camouflagetherapie. Tevens behandelt Huidtherapie Noord-Limburg donkere pigmentvlekken (hyperpigmentaties) met de producten van Zo Medical.

Wat is een pigmentafwijking?

De huid bevat melanocyten (pigmentcellen). Wanneer hier een verandering in optreedt kunnen pigmentafwijkingen ontstaan. Als dit pigment anders is verdeeld dan normaal, is dit te zien als een donkere of lichte verkleuring van de normale huidskleur. Hyperpigmentatie is een donkere verkleuring van de huid.  Hypopigmentatie is een lichte plek in de huid. Bij depigmentatie ontbreken de pigmentcellen in het geheel.

Soorten pigmentafwijkingen

Er zijn verschillende soorten pigmentafwijkingen. Hieronder worden er enkele beschreven.

Vitiligo
Bij vitiligo ontbreekt pigment, hierdoor ontstaan witte plekken. Vaak zijn deze op meerdere plaatsen van het lichaam aanwezig en meestal zijn ze symmetrisch.

Melasma
Wordt ook wel ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Melasma komt voornamelijk voor bij vrouwen. De oorzaak is vaak gevoeligheid van de pigmentcellen in bijvoorbeeld de zwangerschap of tijdens pilgebruik. Zonlicht kan dit verergeren.

Naevi
Een naevi wordt ook wel moedervlek genoemd. Naevi bestaan uit pigmentcellen die zich ophopen in de diepere huidlaag. Een naevi is geen pigmentafwijking, maar een abnormale verdeling van pigmentcellen.

Wat kan de huidtherapeut doen?

De huidtherapeut kan pigmentafwijkingen op verschillende manieren behandelen. Bijvoorbeeld met microdermabrasie, chemische peeling, camouflagetherapie en met de huidproducten van Zo Medical.

De behandeling

Samen met de patiënt wordt er een behandelplan opgesteld en wordt er bekeken welke behandeling voor u het meest geschikt is. Verschillende behandelingen:

  • Microdermabrasie: hierbij wordt door middel van een fijne straal kristallen celvernieuwing gestimuleerd. Voor meer informatie verwijzen we u naar ons item kopje microdermabrasie, zie behandelingen;
  • Chemische peeling: hierbij kan met verschillende concentraties gewerkt worden. Het doel is het stimuleren van de celvernieuwing en het verdunnen van de oppervlakkige huidlaag;
  • Camouflagetherapie: hiermee maak je pigmentafwijkingen minder opvallend. De huidtherapeut bepaalt de juiste kleur en leert de patiënt de camouflage zelf aan te brengen. De camouflagecrème is water- en veegvast;
  • Hyperpigmentaties kunnen worden behandeld met de producten van o.a. Zo Medical, Brightenex en Retamax. Voor meer informatie verwijzen we u naar ons item kopje huidverbetering, zie behandelingen.

Adviezen

Pigmentafwijkingen kunnen verergeren door Uv-straling. Hyperpigmentatie kan meer pigment gaan bevatten. Bescherm de huid tegen Uv-straling, gebruik een sunblock.

Vergoedingen

Veel verzekeringen vergoeden (een deel) van de kosten. De vergoedingen wisselen per verzekering. Uw zorgverzekeraar kan u vertellen wanneer u recht hebt op vergoeding en hoeveel u vergoedt krijgt.