Elektrische epilatie

Voor ongewenste beharing of overbeharing zijn er twee termen die door elkaar gebruikt worden, maar niet hetzelfde zijn. Namelijk hypertrichose en hirsutisme. Bij de ene vorm (hypertrichose) is er sprake van bovengemiddelde haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Deze vorm komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit. De andere vorm (hirsutisme) komt alleen bij vrouwen voor. Zij hebben haargroei op plaatsen waar normaal gesproken alleen mannen haargroei ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld gezichtsbeharing.

Wij kunnen zorg dragen voor de verwijdering van ongewenste haren. Maar zelfs bij “definitieve” ontharing moet u er rekening mee houden dat er na verloop van tijd weer ’’nieuwe’’ haren kunnen groeien. Er kunnen na de geboorte geen nieuwe haarzakjes ontstaan. Maar onder invloed van hormonen kunnen “slapende’’ haarzakjes actief worden. Zoals bijvoorbeeld tijdens de puberteit, zwangerschap en overgang. Haargroei kan ook gestimuleerd worden door medicijngebruik.

Overbeharing kan behandeld worden door middel van elektrische epilatie. Hierbij wordt met een minuscuul naaldje in het haarzakje gegleden om dit elektrisch te vernietigen. Na elke behandeling worden de haren zwakker en dunner waarna ze uiteindelijk definitief vernietigd worden. Deze behandeling wordt toegepast voor grijs, lichtblond en rossig haar. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot jaren, dit is afhankelijk van de grootte van het oppervlak.

Donkere haren worden met de Light Sheer ET Diodelaser behandeld. Deze laser heeft een bepaalde golflengte speciaal gericht op het pigment van het haar. Bij een laserbehandeling wordt het specifieke laserlicht geabsorbeerd door het pigment van het haar en zet deze om in warmte. Voldoende warmte zorgt voor vernietiging van de haarwortel. Ieder haar op ons lichaam ondergaat 3 haargroeifasen. Alleen het donkere haar in de actieve groeifase (anagene fase) wordt effectief bereikt. Er zijn daarom meerdere behandelingen nodig tot het moment dat alle haren in de groeifase zijn geweest.

Wat is overbeharing?

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme.

Hypertrichose
Hypertrichose is een overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei bestaat. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht. Ook haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Tevens zijn de onderbenen en romp vaak ook meer behaard. Hypertrichose ontstaat in de puberteit en kan bij mannen en vrouwen voorkomen.

Hirsutisme
Hirsutisme is een overmatige haargroei bij vrouwen op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. Haren verschijnen dan vaak op plaatsen waar vrouwen normaal alleen donshaar hebben: op de bovenlip, kin en hals, wangen, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op de armen en benen kan de haargroei meer dan gemiddeld zijn.

Oorzaken van overbeharing

Overbeharing kan aangeboren zijn, maar haargroei wordt ook gedeeltelijk gestuurd door hormonen. De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed.

Wat kan de huidtherapeut doen?

De huidtherapeut kan de ongewenste haren verwijderen. Maar zelfs bij ‘definitieve’ ontharing moet u er rekening mee houden dat er na verloop van tijd weer nieuwe haren kunnen groeien.

De behandeling

De huidtherapeut kan overbeharing behandelen door middel van elektrische epilatie of laserontharing.

Elektrische epilatie
Hiermee worden storende haren ‘definitief’ verwijderd. De huidtherapeut laat een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden om dit elektrisch te vernietigen. Na elke behandeling worden de haren dunner en zwakker waarna ze uiteindelijk zullen verdwijnen. Elektrische epilatie is niet pijnloos. De stroomsterkte zal per patiënt aangepast worden, zodat het voor eenieder draaglijk is. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot jaren, afhankelijk van het te behandelen oppervlak.

Laserontharing
Met de laser kunnen alleen donkere haren behandeld worden. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door het pigment van het haar en zet deze om in warmte. Door de warmte wordt de haarwortel vernietigd. Alleen donkere haren in de groeifase kunnen behandeld worden met de laser. Daarom zijn er meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te verkrijgen. Ook deze behandeling is niet pijnloos, tijdens de behandeling wordt er wel meteen gekoeld door de kop van de laser.

Het aantal behandelingen varieert per persoon. Huidtherapie Noord-Limburg behandeld overbeharing met een Light Sheer ET Diodelaser. Voor meer informatie verwijzen we u naar ons item kopje laserontharing, zie behandelingen.

Adviezen

  • Niet zelf epileren met een pincet of harsen. Scheren of afknippen mag wel;
  • Indien er korstjes of wondjes ontstaan, hier niet aan peuteren;
  • Voor laserontharing gelden andere adviezen, hiervoor verwijzen we u ook naar het kopje laserontharing, zie behandelingen.

Vergoedingen

Veel verzekeringen vergoeden (een deel) van de kosten. Voor de behandeling van overbeharing geldt meestal dat de verzekering dit (gedeeltelijk) vergoedt bij vrouwen in het gelaat. De vergoedingen wisselen per verzekering. Uw zorgverzekeraar kan u vertellen wanneer u recht hebt op vergoeding en hoeveel u vergoed krijgt.