Therapeutische elastische kousen

Wij meten in onze praktijk ook therapeutische elastische kousen aan. Bijvoorbeeld bij primair of secundair lymfoedeem, veneuze problemen zoals bij spataderen, chronische veneuze insufficiëntie, open been, wondroosinfectie en na trombose. Bij primair en secundair lymfoedeem zorgt de kous ervoor dat het verkregen resultaat wordt vastgehouden, welke met de integrale oedeemtherapie is bewerkstelligd. Bij veneuze problemen zorgt de kous, door de druk, dat de doorbloeding verbeterd wordt en er minder snel vocht in de weefsels kan ontstaan. Hierdoor verminderen pijnklachten en rusteloze benen. Bij het aanspannen van de spieren, bijvoorbeeld tijdens het lopen, wordt het bloed in de diepe aders, die in de spieren liggen, omhoog gestuwd in de richting van het hart. We noemen dit de spierpomp.

Indien er een ‘’defect’’ is in de bloedafvoer naar het hart kan dit in veel gevallen opgevangen worden door het dragen van therapeutische elastische kousen. Therapeutische elastische kousen geven druk van buitenaf. Bij een verstoorde bloedsomloop zorgt de druk van de therapeutische elastische kous ervoor dat de aders onder druk worden gezet waardoor het bloed sneller gaat stromen. Het resultaat hiervan is dat:

  • Afvalstoffen sneller afgevoerd en zuurstofrijk bloed beter aangevoerd worden;
  • Vochtophoping in voeten en/of benen voorkomen wordt;
  • De bloed en lymfeafvoer vanuit de tenen naar het hart wordt verbeterd;
  • Plaatselijke bloed en lymfe circulatie wordt hersteld.

Voor het aanmeten van therapeutische elastische kousen hebben wij contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland via de tussenorganisatie Fysiotek.

Voor minder mobiele patiënten bieden wij service aan huis!