Laserontharing

Huidtherapie Noord-Limburg behandelt overbeharing met een laser (Lumenis Lightsheer Desire). Deze laser heeft een bepaalde golflengte speciaal gericht op het pigment van de haar. Voor succesvol ontharen met licht is pigment nodig, dus haren waarin geen pigment zit kunnen met deze methode niet verwijderd worden. Ook geldt voor mensen met een donkere huid dat de kleur van het haar donkerder moet zijn dan de kleur van de huid. Bij een laserbehandeling wordt het specifieke laserlicht geabsorbeerd door het pigment van het haar en zet deze om in warmte. Voldoende warmte zorgt voor vernietiging van de haarwortel. Ieder haar op ons lichaam ondergaat 3 haargroeifasen.

 • Groeifase (anagene fase);
 • Overgangsfase (katagene fase);
 • Rustfase (telegene fase).

Alleen het donkere haar in de actieve groeifase (anagene fase) wordt effectief bereikt. Er zijn daarom meerdere behandelingen nodig totdat alle haren in de groeifase zijn geweest. Het is belangrijk dat u vijf weken voor en vijf weken na de behandeling de behandelde huid niet blootstelt aan zonlicht. Bescherm uw huid in deze periode met een sunblock.

Werking van laserlicht

De belangrijkste kenmerken van laserlicht zijn de golflengte van het licht en de concentratie van de energie. De lasers voor permanent ontharen hebben een lichtsoort welke wordt geabsorbeerd door het pigment in de haren. Bij laserontharing nemen de haren het licht op, waardoor ze warm worden. Hierdoor wordt de haarwortel vernietigd, zodat daar geen nieuw haar kan groeien.

De laser is absoluut niet gevaarlijk. De warmte kan wel leiden tot tijdelijke pigmentverschuivingen. Deze zullen echter altijd herstellen. Tijdens de behandeling worden de ogen beschermd door speciale brillen. Het laserlicht wordt volledig geneutraliseerd, zodat het licht geen schade kan aanbrengen aan de ogen.

Indicaties voor laserontharing

Indicaties voor laserontharing zijn haren die pigment bevatten. Om succesvol te kunnen ontharen met licht is pigment nodig. Haren die geen pigment bevatten kunnen met de laser niet verwijderd worden. Wanneer u een donkere huid hebt, moeten de haren donkerder zijn dan de huidskleur om te kunnen ontharen met de laser.

De behandeling

Bij de laserbehandeling worden de haarfollikels vernietigd door de warmte, dit is niet pijnloos. De huid wordt wel direct gekoeld door de kop van de laser. Na de behandeling kan de huid roodheid vertonen en licht branderig aanvoelen. De eerste twee weken na de behandeling wordt het haar naar buiten gewerkt en wordt de plaats van de haarfollikel opgevuld met collageen (regulier huidweefsel).

Aantal behandelingen

Hoeveel behandelingen u nodig zult hebben is van tevoren moeilijk te zeggen. Gemiddeld zijn er 6 behandelingen nodig. Dit kunnen er iets minder of iets meer zijn. Een haar heeft verschillende groeifasen, het resultaat van de behandeling is afhankelijk van in welke fase de haren zitten. Haren die in de groeifase zitten, en dus goed vastzitten in de haarfollikel, zullen de warmte goed afgeven zodat de voedingsbodem wordt vernietigd. Haren die in de rustfase of uitvalfase zitten zullen de follikel niet vernietigen. Om een goed resultaat te krijgen moet meerdere malen hetzelfde gebied behandeld worden.

Behandelfrequentie

Voor het gelaat, de oksels en de bikinilijn geldt een behandelfrequentie van om de 5 a 6 weken. Voor de overige lichaamsdelen geldt een behandelfrequentie van om de 8 a 10 weken. Dit heeft te maken met de groeifasen op de verschillende lichaamsdelen.

Blijven de haren altijd weg?

Wanneer het haar in de goede haargroeifase (de groeifase) zit, wordt de follikel volledig verwarmd tijdens de behandeling, daardoor kan er geen nieuw haar meer groeien. Dat betekent niet dat u voor de rest van uw leven haarvrij zal zijn. Er zullen donshaartjes achter blijven en deze kunnen zich in de loop van de jaren onder invloed van hormonen, medicatie of overmatige irritatie tot nieuwe volwassen haren ontwikkelen. Deze haren kunnen dan eventueel wel met herhalende behandelingen verwijderd worden.

Het totaal aantal follikels is al voor de geboorte bepaald en u ontwikkelt geen nieuwe follikels in de rest van uw leven.

Adviezen

 • Vijf weken voor en vijf weken na de behandeling, de behandelde huid niet blootstellen aan zonlicht, bescherm uw huid met een sunblock;
 • Niet harsen, epileren of plukken aan haren. Scheren en ontharingscrème gebruiken mag wel.

Vergoedingen

Veel verzekeringen vergoeden (gedeeltelijk) de kosten. Voor de laserbehandeling geldt meestal dat de verzekering dit (gedeeltelijk) vergoedt bij vrouwen in het gelaat. De vergoedingen wisselen per verzekering. Uw zorgverzekeraar kan u vertellen wanneer u recht hebt op vergoeding en hoeveel u vergoed krijgt.

Kosten gelaat:

 • Bovenlip 60 euro
 • Bovenlip en kin 125 euro
 • Bovenlip, kin en wangen 175 euro
 • Bovenlip, kin, wangen en hals 190 euro

 Kosten lichaam:

 • Bikinilijn (alleen de liezen) 150 euro
 • Hele bikinilijn 175 euro
 • Onderbenen 250 euro
 • Bovenbenen 300 euro
 • Benen volledig 500 euro
 • Rug (onderste of bovenste gedeelte) 200 euro
 • Rug volledig 400 euro
 • Onderarmen 160 euro
 • Armen volledig 300 euro
 • Oksels 110 euro