Littekenweefsel wordt veroorzaakt wanneer een wond niet mooi geneest, bijvoorbeeld ten gevolge van een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Er zijn verschillende soorten littekens, zoals gewone littekens, atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloïdale littekens. Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Vaak is het litteken ingetrokken en dun. Bij hypertrofische littekens is teveel collageen weefsel gevormd. Dit litteken ligt boven de huid en het zijn vaak brede, roze littekens.
Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens, alleen groeien zij over de grenzen van het wondgebied heen. Deze littekens ontstaan vaker bij negroïde mensen en na een trauma. Littekens kunnen niet worden verwijderd door de Huidtherapeut. Wij kunnen wel helpen de klachten bij een litteken, zoals jeuk, pijn en vochtophoging te verlichten. Dit kan door middel van manuele littekentherapie, lymftape, siliconenpleisters of siliconengel.
Hoe ontstaan littekens?
Een wond geneest in drie verschillende fasen. De ontstekingsfase, de regeneratiefase en de rijpingsfase. De ontstekingsfase duurt één tot vier dagen na het ontstaan van de wond. De regeneratiefase duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. In deze fase gaan bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen zich herstellen. Daarna begint de rijpingsfase. Deze begint vanaf de eenentwintigste dag en kan een jaar of langer duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt in deze fase minder rood, soepeler en oppervlakkiger. Als de wondgenezing wordt verstoord ontstaan littekens. Oorzaken van een verstoring kunnen een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied zijn.
Verschillende soorten littekens
Er zijn ‘gewone’ littekens, atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloïdale littekens. De meeste wondjes genezen als gewone littekens, een smal streepje. Dit litteken kan wit of juist donkerder van kleur worden. Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Vaak is het litteken ingetrokken en dun. Bij hypertrofische littekens is te veel collageen weefsel gevormd. Dit litteken ligt boven de huid en het zijn vaak brede, roze littekens. Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens, alleen zij groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Deze littekens ontstaan vaker bij negroïde mensen en na een trauma.
Wat kan de huidtherapeut doen?
De huidtherapeut behandelt problemen die zich voordoen bij littekens, zoals hypertrofie, roodheid, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem.
De behandeling
- Littekenmassage ter vermindering van jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem;
- Drukpakkingen, lymfetape, siliconenpleisters of siliconengel aanbrengen ter vermindering van roodheid, jeuk, hypertrofie en verhardingen. Ze maken het litteken vlakker en soepeler waardoor de klachten afnemen;
Adviezen
- Afblijven van korstjes en littekens. Niet krabben en peuteren;
- De huidtherapeut kan u een paar massagetechnieken aanleren waarmee u het litteken soepel kunt houden (zelfmanagement).
Vergoedingen
Veel verzekeringen vergoeden (een deel) van de kosten. De vergoedingen wisselen per verzekering. Uw zorgverzekeraar kan u vertellen wanneer u recht hebt op vergoeding en hoeveel u vergoed krijgt.