Oedeemtherapie

Integrale oedeemtherapie is een combinatietherapie voor het behandelen van verschillende vormen van oedeem. Oedeem is een opeenhoping van vocht. Oedeem kan ontstaan na ingrepen waarbij lymfklieren zijn weggenomen of beschadigd, zoals bij een borst- of prostaatoperatie. Maar oedeem kan ook ontstaan rond een litteken, bij spataderen of rond verwondingen. Het kan ook aangeboren zijn. Het is voor ons belangrijk om u een totaalpakket aan te kunnen bieden. Zodat u bijvoorbeeld niet alleen voor oedeemtherapie bij ons terecht kunt, maar dat er tevens ook een therapeutische elastische kous aangemeten kan worden. Voor uw gemak hebben wij ervoor gekozen om zorg aan te bieden op verschillende locaties zodat u altijd dicht bij huis terecht kunt. De basis van de behandeling is de manuele lymfedrainage. Dit is een zachte afvoerende massage om de lymfebanen direct onder de huid te stimuleren. Onderstaande behandelingen worden aangeboden om indien nodig aan te vullen op de manuele lymfedrainage:

  • Oedeem en fibrose grepen;
  • Ambulante compressietherapie in de vorm van zwachtelen;
  • Intermitterende pneumatische compressietherapie (lymphapress);
  • Lymftaping;
  • Bewegings- en ademhalingsoefeningen;
  • Leefregels, adviezen en huidzorg;
  • Aanmeten therapeutische elastische kousen;
  • Aanmeten thoraxbandages.

Hieronder worden de verschillende behandelingen kort omschreven.

Manuele lymfedrainage

Met manuele lymfedrainage wordt, met een zacht pompende beweging, het fijne netwerk van de lymfvaten direct onder de huid geactiveerd. Met manuele lymfedrainage stimuleert de huidtherapeut de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht.

Oedeem- en fibrosegrepen

Oedeem- en fibrosegrepen zijn speciale handgrepen die worden toegepast op het lymfoedeem. Oedeemgrepen worden toegepast als het lymfoedeem verplaatsbaar is. We spreken dan van pitting oedeem (eiwitrijk oedeem).

Met oedeemgrepen geeft de huidtherapeut druk in de diepte om vervolgens het lymfoedeem te verschuiven naar boven naar een plaats waar het vocht gemakkelijker wordt opgenomen. Wanneer het lymfoedeem al lange tijd bestaat, is de kans aanwezig dat er verhardingen (fibrose) in de huid ontstaan. Door middel van fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler.

Ambulante compressietherapie

Aambulante compressietherapie is het zwachtelen van ledematen door de huidtherapeut in combinatie met het bewegen van de patiënt. Om de voortgang van de behandeling te bepalen wordt de omvang van het oedeem regelmatig gemeten. Bij maximale oedeemafname wordt er een therapeutische elastische kous aangemeten. De therapeutische elastische kous zorgt ervoor dat het resultaat wordt vastgehouden welke met de integrale oedeemtherapie is bewerkstelligd.

Intermitterende pneumatische compressietherapie

Ter ondersteuning van de manuele lymfedrainage wordt er in de praktijk gebruik gemaakt van een lymphapress. Dit is een apparaat dat bestaat uit een luchtpomp aangesloten op een arm- of beenmanchet. De manchet is voorzien van luchtkamers. Volgens een ingesteld programma pompt het apparaat lucht door de luchtkamers. Dit veroorzaakt drukgolven welke voor een masserend effect zorgen zodat het lymfevocht richting het hart wordt gemasseerd.

Lymftaping

Lymftaping is een onderdeel van het Medical Taping Concept en een aanvullende techniek  om de lymfedrainage te ondersteunen. De speciale tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid en kan met een speciale techniek worden aangelegd, zodat lymfevocht versneld kan worden afgevoerd. Vanaf een gekozen gebied kan de tape, in smalle stroken worden aangebracht naar het gebied met een ophoping van lymfevocht. Op deze manier wordt de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd.

Bewegings-en ademhalingsoefeningen

Bewegings-en ademhalingsoefeningen worden door de huidtherapeut aangeleerd. Deze oefeningen zorgen ervoor dat de afvoer van lymfevocht wordt bevorderd. Tijdens de behandeling van de manuele lymfedrainage wordt de buikdiepdrainage toegepast. Deze stimuleert de lymfevaten en lymfeknopen in het buikgebied waardoor de lymfeafvoer wordt gestimuleerd.

Leefregels, adviezen en huidzorg

Huidzorg wordt uitgebreid besproken. Tevens worden er leefregels en adviezen meegegeven om de kans op het ontstaan van oedeem of een toename van het oedeem te voorkomen. Het is met name belangrijk dat u alert bent op het ontstaan van een wondje om de kans op erysipelas ( wondroos) te verkleinen of te voorkomen.

Aanmeten therapeutische elastische kousen

Na de integrale oedeemtherapie wordt er, indien nodig, door de huidtherapeut een therapeutische elastische kous aangemeten. De kous zorgt ervoor dat het verkregen resultaat, welke met de integrale oedeemtherapie is bewerkstelligd, wordt vastgehouden. De kous geeft een bepaalde druk van buitenaf zodat de lymfedoorstroming wordt gestimuleerd en oedeem zoveel mogelijk wordt voorkomen. Het is belangrijk dat de kousen dagelijks worden gedragen.

Aanmeten thoraxbandages

Na een borstoperatie treedt er in veel gevallen oedeem op in het borstgebied. Een thoraxbandage ( compressie beha) kan verlichting geven en zorgen dat de afvoer van lymfoedeem in de borst wordt gestimuleerd. Thoraxbandages zijn speciaal ontworpen voor oedeem in de borst, onder de oksel en op het ruggedeelte. Tevens heeft de bandage een positief effect op het litteken. Huidtherapie Noord-Limburg werkt voor het aanmeten van thoraxbandages samen met Doovevenocare en Varodem.