Rode haarvaatjes/couperose

Voor de behandeling van rode haarvaatjes in het gezicht (couperose, teleangiëctastieën en spider angioma’s) wordt een laser (Elvii 532 VP Diode Laser) gebruikt. Ook vaatjes op decolleté, handen en armen kunnen worden behandeld. Door gebruik te maken van een speciale golflengte van laserlicht is het mogelijk om rode haarvaatjes te verwarmen, waardoor de wand van het bloedvaatje samentrekt en door het lichaam wordt opgeruimd. Dit proces wordt ook wel omschreven als coagulatie van haarvaatjes. Gemiddeld zijn na 2-3 behandelingen de aanwezige rode haarvaatjes verdwenen. De vorming van nieuwe haarvaatjes is niet uit te sluiten. Oorzaken voor het ontstaan van deze vaatjes zijn bijvoorbeeld ouderdom, overmatig zonnen, roken, erfelijke aanleg en overmatig alcohol gebruik. Het is belangrijk dat u twee weken voor en twee weken na de behandeling, de behandelde huid niet blootstelt aan zonlicht. Bescherm uw huid in deze periode met een sunblock.

Werking van laserlicht

Door de speciale golflengte van het laserlicht, is het mogelijk rode vaatjes te verwarmen waardoor de wand van het bloedvaatje samentrekt en door het lichaam wordt opgeruimd. Dit wordt ook wel coagulatie van de haarvaatjes genoemd. Het laserlicht verwarmt alleen het vaatje, dus de omringende huid wordt niet beschadigd. De laserbehandeling is absoluut niet gevaarlijk. Wel kan er een korstje ontstaan in het behandelde gebied. Dit is binnen 7 tot 10 dagen verdwenen. Het laserlicht is onschadelijk. De ogen moeten tijdens de behandeling wel goed beschermd worden, daarvoor worden speciale brillen tijdens de behandeling gebruikt.

Indicaties voor het verwijderen van rode bloedvaatje

Zichtbare rode bloedvaatjes, die zijn ontstaan omdat de vaatwand is verzwakt. Ontstaan door:

  • Ouderdom;
  • Overmatig zonnen;
  • Roken;
  • Erfelijke aanleg;
  • Overmatig alcoholgebruik.

De behandeling

De behandeling is niet pijnloos, met name het gebied rond de neus kan erg gevoelig zijn.

Aantal behandelingen

Hoeveel behandelingen u nodig zult hebben is van tevoren moeilijk te zeggen. Soms volstaat een enkele behandeling en soms zijn er meerdere behandelingen nodig. Met name bij cherry angioma’s, spider angioma’s  en couperose zijn meerdere behandelingen nodig.

Blijven de rode bloedvaatjes altijd weg?

De behandeling neemt niet de oorzaak van de rode vaatjes weg. Om de vorming van nieuwe rode vaatjes te voorkomen is vaak een aanpassing in de leefstijl nodig, zoals het matigen van zonnen, minder alcoholgebruik en stoppen met roken.

Adviezen

Twee weken voor en twee weken na de behandeling de behandelde huid niet blootstellen aan zonlicht, bescherm uw huid met een sunblock.